Energiebesparen vakantiehuis

We hebben enkele voorbeelden gegeven voor besparingen op het energie verbruik van uw vakantiewoning. Hoe vaak gebeurd het dat uw gasten allang zijn vertrokken en de verwarming nog op 21 graden staat ? Besparingen op uw gas en stroomverbruik maar ook tips voor een effectiever gebruik van de centrale verwarming en uw centrale afzuiging. Extra prive opbergruimte door te isoleren en direct besparen op de kosten.

  • Energiebesparen op Gas
  • Energiebesparen op Electra
  • Energienetwerken op Recreatieparken
  • Energiebesparen op Zonnepanelen
  • Energiebesparen met Isolatie

Gas besparen

De C.V. (centrale verwarmings) installatie in een vakantiehuis is anders dan bij u thuis. Een vakantiehuis moet snel kunnen opwarmen hiervoor is in veel gevallen een convector radiator opgenomen in de huiskamer. Hierdoor kan het huis snel opwarmen. Normale radiatoren doen dit trager en vloerverwarming is totaal ongeschikt door de lange opwarmtijd. Ook zijn de thermostaten vaak op basis van aan/uit waardoor het maximale vermogen wordt ingezet om de ruimte zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Modulerende thermostaten en standaard radiatoren werken minder effectief. Om te voorkomen dat het gasverbruik uit de hand loopt zou u gebruik kunnen maken van een simpel te bedienen openterm thermostaat die u kunt begrenzen. Uw ketel dient geschikt te zijn voor openterm. De Honeywell T87M ROUND MODULATION kunt u instellen met een minimum van 10 graden en maximum temperatuur van bv 21 graden. Er zijn ook speciale thermostaten van ICY verkrijgbaar welke gebruikmaken van ruimte detectie en een lichtsensor. Deze thermostaten schakelen na bv 2 uur hun temperatuur terug als het donker is of wanneer er 2 uur lang geen beweging meer wordt geconstateerd. Indien er na 48 uur nog altijd geen detectie heeft plaatsgevonden wordt de temperatuur nog verder terug geschakeld.

Stroom besparen

Vakantiehuizen kunnen worden voorzien van een detectiesysteem bij voorbeeld een sleutel met een keyfob met RFID code welke enkele stroomgroepen binnen het vakantiehuis aanzet. Deze systemen zien we ook vaak op hotelkamers. Naast deze geschakelde groepen is er uiteraard ook een continugroep welke de koelkast, CV ketel en evt het modem voorzien van stroom. Naast deze besparing zou u kunnen denken aan een PV installatie, met ingang van 2023 betaald u geen BTW meer op zonnepanelen. Veel vakantiehuizen beschikken over een centraal afzuigsysteem. De oudere systemen gebruiken 24/7 meer stoom dan nodig. Door dit continu verbruik loopt de rekening aardig op, terwijl de installatie continu warmelucht de woning uitpompt. Deze energiegebruiker is snel te vervangen door een moderne centrale afzuiger met gelijkstroom motor (bv ITHO). Indien u kiest voor een model met C02 en vochtigheidssensor wordt ook de uitstroom van warme lucht beperkt doordat alleen lucht wordt afgezogen als het daadwerkelijk nodig is.

Verplichte energie inkoop

Vaak wordt de verplichting bij de koop van een recreatiewoning opgelegd om energie af te nemen bij de beheerder, VVE of stichting die het park beheerd. Dit zelfs onder dwang van een boete genoemd onder het kettingbeding. Onder documenten kunt u een uitspraak vinden van een gerechtelijke uitspraak in een dergelijke zaak. Conclusie deze beperkingen zijn nietig. Hiernaast worden de verplichtingen vaak niet nagekomen. Tot 2027 heeft u recht op saldering. Hiernaast dient een energie afrekening binnen 6 weken te geschieden. Er dient een 2 maandelijks verbruiksoverzicht te worden verstrekt en u heeft recht op teruggave va de energiebelasting.

Zonnepanelen

Indien u toestemming krijgt van de SBPE zou u zonnepanelen kunnen plaatsen. Er zijn echter verschillende P.V.systemen mogelijk ieder afhankelijk van de ligging van uw woning en opstakels die schadow op uw panelen geven. Het eerste systeem is het meest simpele, hierbij worden alle panelen in serie gezet zoals de lampjes van een kerstboom, een zo genaamde string. Als uw panelen richting het zuiden (ZO of ZW) geplaatst kunnen worden, en geen last ondervinden van schadow dan is dit een goed systeem tegen lage kosten Heeft u echter een dak op het oosten en westen is dit systeem niet aan te raden de keuze valt dan eerder op een omvormer met 2 trackers voor elke string een tracker. Een betere optie is een omvormer met een optimizer per paneel, maar dat is duurder. De laatste en duurste optie is een systeem waarbij iedere paneel zijn eigen omvormer heeft. In het kort daken die schaduw vrij zijn kunnen prima opbrengsten genereren tegen lage kosten. Systemen verdeeld over oost en west met optimizers of omvormers per paneel zijn flink duurder. U zult dus een afweging moeten maken tussen meer kosten of het verlies in opbrengst voor lief nemen. Mocht u slechts een of twee panelen hebben die gedurende de dag schadow krijgen dan is het uitrusten van deze panelen met een optimizer mogelijk terwijl de rest van de panelen als een string worden geschakeld.

Isolatie

Op Parc Emslandermeer bevinden zich veel woningen van het type Westerwolde. Alle woningen zijn in de jaren 90 gebouwd en voorzien van spouwmuur isolatie. De meeste warmte in een woning gaat verloren via het dak. Het type Westerwolde heeft een niet geisoleerde balklaag op de bovenverdieping welke eenvoudig is te isoleren Door op de bovenverdieping een gat te maken in de gipsplaten kan er tussen de balklaag een deken van minerale wol worden aangebracht. U kunt dan het gat weer sluiten door hier een luik te maken evt d.m.v. hergebruik van de uitgezaagde gipsplaat. Veel eigenaren kiezen ervoor om in plaats van een luik een vlizotrap te plaatsen en de balklaag af te timmeren met halve OSB platen. Zo heeft u een grote en droge ruimte om uw prive spullen op te bergen.



Permanente Bewoning Gemeente Parc Emslandermeer SBPE

Verhuren

Uw woning op Parc Emslandermeer professioneel verhuren ?, 10% provisie. Tot 90 dagen eigen gebruik. Hoge bezettingsgraad.

Parc Emslandermeer SBPE

Over de SBPE

De Stichting SBPE is opgericht bij de start van het park. De SBPE behartigt de belangen van alle eigenaren op het park.

Emslandermeer SBPE

Emslandermeer

Een zeer ruim opgezet groen vakantiepark in de gemeente Westerwolde in Groningen, rust, ruimte en natuur.

Technische commissie onderhoud Parc Emslandermeer SBPE

Technische info

Bouw voorschriften gemeente en Parc Emslandermeer, energiebesparings tips en programmeren van uw Ziggo zenders.